777 888 607

Blog

Zatočte se suchem. Zažádejte si o dotaci na vybudování jímky

Zatočte se suchem. Zažádejte si o dotaci na vybudování jímky

Sucho a nedostatek pitné vody nás trápí již řadu let. Ministerstvo životního prostředí se proto rozhodlo s tímto problémem bojovat a podporuje lidi, kteří efektivně využívají dešťovou a odpadní vodu. Nabízí například dotaci na instalaci jímky, s jejímž vybudováním vám rádi pomůžeme.


V České republice existuje mnoho dotačních programů, jejichž cílem je podpora efektivního hospodaření s užitkovou vodou. Jedním z nejznámějších je tzv. dotace Dešťovka, prostřednictvím které můžete získat peníze k těmto účelům:

  • Zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady.
  • Shromažďování srážkové vody pro využití na splachování toalet a zalévání zahrady.
  • Využití přečištěné odpadní vody s možným využitím srážkové vody.


Jedním ze způsobů, jak účinně využívat dešťovku, je vybudování nádrže, kde budete vodu shromažďovat. Touto nádrží může být například betonová nebo plastová jímka, jejíž výkop a instalace není vůbec složitá. Výhodou plastové je nižší pořizovací cena i hmotnost, takže se často využívá v těžko dostupných místech. Rychlejší a jednodušší je také její vybudování. Betonová jímka je zase odolnější vůči vnější vlivům, jako je tlak proti zemině či podzemním vodám. Je tedy jen na vás, jaký typ si zvolíte.


Bez ohledu na to, zda plánujete plastovou či betonovou jímku, je potřeba si zařídit stavební povolení. U určitých typů jímek (podzemní stavby do 300 m2 zastavěné plochy a hloubky do 3 m) ani není nutné o povolení žádat, ale stačí její instalaci ohlásit stavebnímu úřadu. Za to neplatíte žádný správní poplatek.


Pak už je potřeba najít pouze vhodnou firmu, která vám jámu vyhloubí. Tu už naštěstí hledat nemusíte. Díky našim dlouholetým zkušenostem s výkopovými pracemi přesně víme, co dělat. Rádi vám s vybudováním jímky pomůžeme a zároveň ušetříme čas i peníze. Více informací naleznete zde: https://www.odpady-janecek.cz/sluzby/vykopove-prace#whatWeCanDigUp



Získejte stotisícovou dotaci a žijte ekologicky


Dotační program Dešťovka nabízí řadu finančních příspěvků, které se dělí na fixní a proměnné. Fixní dotace se pohybuje od 20 do 60 tisíc korun a její konkrétní výše se odvíjí od pořízené technologie, kterou si na zahradu pořizujete.


K ní se vám navíc přičítá příspěvek z proměnné části, který je dán velikostí vybudované nádrže. Za každý metr krychlový získáte 3 500 korun. Pokud se tedy rozhodnete využít příspěvku na využití přečištění odpadní vody s možným využitím srážkové, můžete si zažádat až o 105 tisíc korun. A to už se vyplatí, nebo ne?


Zároveň je důležité zmínit, že výše dotačního příspěvku nesmí přesáhnout polovinu celkových nákladů na projekt. Více o jednotlivých podmínkách i možnostech, jak si o dotaci zažádat, se dozvíte zde: https://www.dotacedestovka.cz/




Návratnost investice je dvojnásobně rychlejší


Přemýšlíte nad tím, zda pro vás má vybudování jímky smysl? S dotací určitě ano. Kromě dostatku vody v období sucha, kdy je mnoho domácností závislých na dodávce vody skrze cisterny, je návratnost investice dvojnásobně rychlejší. Už za deset let máte totiž své peníze zpět.

Teď už to určitý smysl dává? Pokud ano, ozvěte se nám a společně vymyslíme nejefektivnější řešení. Více na: https://www.odpady-janecek.cz/kontakty






Zavolejte na telefon 777 888 607  nebo nechte kontakt